Загрузка...

Що Україні принесуть "раптові гості" — Меркель та Олланд? - думки експертів


Це добрий сигнал для України, як для держави, так і для українського суспільства, який свідчить про те, що Захід нарощує свої зусилля, спрямовані на недопущення поразки України в війні проти Росії. По суті, це каже про те, що гібридна війна, як її на початку називали, переросла у вітчизняну війну за незалежність проти Росії.
Сьогодні Київ перетворився на дипломатичну столицю Європи — окрім візиту Держсекретаря США Джона Керрі, в Україні з візитом приїхали канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Франсуа Олланд.
Основними темами переговорів, за словами заступника голови Адміністрації Президента України Валерія Чалого, є підтримка України, реалізація мінських домовленостей і пошук ефективних механізмів їх імплементації всіма сторонами. Окрім цього, сторони планують обговорити формати переговорів напередодні Мюнхенської конференції з безпеки. Завтра вони з відповідним візитом відвідають Росію. У зв'язку з цим Володимир Путін провів засідання Ради безпеки РФ.
Які саме результати принесуть Україні такі міжнародні візити, сайту 24tv розповіли політичні експерти.
Тарас Березовець, політтехнолог, директор компанії Berta Communications
Вони прибули сюди напередодні щорічної Мюнхенської конференції з безпеки, при цьому оминаючи Москву. Той факт, що вони зібрались в один день в Києві, свідчить про те, що на Мюнхенській конференції вони збираються оголосити деякий план мирного врегулювання ситуації в Україні. Більше того, це, мабуть, буде відомо Президенту України і це буде узгоджено з самою Україною, а не прийнято поза спинами.
Ситуація тим більше буде погіршуватися. Однак військового вирішення конфлікту на Донбасі не існує. Необхідно знаходити рішення. В чому воно буде полягати? Мені здається, що на сьогоднішній момент найбільш правильний варіант – це введення миротворчого контингенту на Донбас, який повинен розділити бойовиків і українські Збройні Сили. Іншого варіанту не бачу. 
Євген Магда, політолог, виконавчий директор Центру суспільних відносин
Цей приїзд означає, що ситуація, яка склалась, хвилює Захід і Схід. І Україну не залишать віч-на-віч. По-друге, думаю, що країни Заходу значною мірою занепокоєні якістю реформування в Україні. Тому що проголошено багато, а здійснено не дуже багато.
Третє, без згоди Путіна, без згоди Росії про фактичну участь у врегулюванні ситуації на Донбасі ми нічого не отримаємо. Тому до нас може хто завгодно приїжджати, навіть по п’ять разів на день, але конкретних змін не буде. Тому, очевидно, можна говорити про вироблення спільної позиції, і далі ситуація буде якимось чином розвиватись. Як саме? Можна сказати, що твердість української позиції забезпечує твердість українських військ. І не дивно, що розвиток ситуації на сході (України – 24) не відповідає розвитку Росії, планам Росії.
Це фактично зустріч у суміші "женевського" і "нормандського" форматів, тільки без участі Росії. І можна говорити, що тоді буде спільна позиція США, ЄС і України. Це для України важливо, тому що міжнародний авторитет нашої держави не порівняти з авторитетом США та Європейського союзу. 
Вадим Трюхан, експерт з Міжнародного та Європейського права
Разом з тим сам конфлікт має три рівні. Локальний – те, що стосується внутрішніх подій в Україні; регіональний, те що стосується війни Росії проти України; глобальний контекст, коли Росія веде війну проти Заходу у широкому контексті цього терміну. І Україна відіграє роль такого передового загону, заходу у війні проти Росії.
Тому будуть йти розмови про те, яким чином зупинити Путіна, і на який формат міжнародних переговорів виходити з тим, щоб усадити Володимира Путіна за стіл переговорів, який відповідає безпосередньо за все. Крім того, буде йти мова і про розширення військово-технічної допомоги заходу України.
Усадити за стіл переговорів Володимира Путіна саме зараз неможливо, оскільки він своїх стратегічних цілей не досягнув… Разом з тим не можна відмовлятись у таких серйозних конфліктах від дипломатичних зусиль. Тому намагання перевести конфлікт у мирну площину позитивне. Але чим далі Володимир Путін буде ігнорувати та зраджувати своїх колишніх західних партнерів, тим більше буде назрівати розуміння, що Захід має посилити санкції. Для того щоб Росія опинилась в ситуації, коли вже не зможе вести війну.
Автор: Олена Капустян
http://24tv.ua/

Proudly Powered by Blogger.