Загрузка...

За два тижні 1$ коштуватиме 20 грн

Курс гривні відносно долара продовжує невпинно падати. Сьогодні банки продавали 1$ за 13,4 грн. Натомість вчора ця сума становила ще 13,2 грн/$.

Очікувати зміцнення гривні - все одно, що чекати воскресіння мертвого. Те, що сьогодні робить керівництво Нацбанку, називається знищенням національної валюти.

Головна функція Нацбанку в усіх країнах: він повинен опікуватись тільки одним - стабільною національною валютою. Національнальні гроші - це той атрибут держави, який повинен бути надійним і усталеним в ринковій економіці. Що таке гроші? Це - найбільш ліквідний товар. Якщо ви товар псуєте, таким чином підриваєте увесь процес відтворення капіталу. Бо гроші перетворюються у фальшивку. У сурогатний товар поганої якості, який неможливо міняти на всі інші товари.

Зараз наш Нацбанк якраз займається тим, що псує гроші. Перестав виконувати свою основну функцію. Є еталонний метр, еталонний кілограм, - так само має бути еталонна гривня. Як у Польщі - що б там не відбувалося, злотий стає ще більш міцним. Бо там Національний банк стоїть на сторожі стабільного злотого. Бо розуміють, що якщо зруйнується злотий - зруйнується і вся економіка Польщі.

У нас сьогодні голова Нацбанку Степан Кубів, і шайка Арбузова-Соркіна, яка ще лишилася, тупо нищать гривню. Так, втрачено золотовалютні резерви - їх лишилося усього 15 млрд. Але Нацбанк використовує два абсолютно неприйнятних інструменти. На які він не має жодного права. Перше: здійснює рефінансування комерційних приватних банків. Це означає, що він їм дає дешеві гроші. Це емісія. Хоч Кубів і каже, що дає банкам ці гроші під 19,5%. Але в розрахунку за місяць - це усього 1,5%.

Що відбувається далі? Банки отримують таким чином спекулятивний ресурс, з яким виходять на міжбанк. Там вони купують валюту, начебто для своїх клієнтів, за так званими імпортними контрактами. Ми не знаємо, чи це реальні імпортні контракти, чи фальшиві. Якщо кожного дня йде девальвація гривні, той, хто купує валюту, наступного дня вже має зароблені відсотки.

Це не просто нагнітання спекулятивних настроїв - це спланована злочинна схема, яка здійснюється на рівні центрального керівництва Нацбанку. Є групи, які заробляють шалені гроші на девальвації гривні. Втрачають же найбільше прості люди - пенсіонери, люди, які отримують у гривні заробітну плату, малий та середній бізнес. Наживаються експортери - раз, імпортери, які ввезли велику кількість ліквідної продукції, і вона лежить у них на складах, - два. А гине простий виробник, сфера нерухомості та фондовий ринок. Бо вимиваються оборотні кошти і капітал руйнується як такий.

Другий злочинний інструмент, це те, що Нацбанк через підставні структури і вторинний ринок скуповує облігації внутрішньої державної позики уряду. Він не має права цього робити. І третє, що уряд не переглянув бюджет і ми досі маємо дефіцитний документ. Ці негативні процеси руйнують гривню.

Є два варіанти, як це можна зробити. Або вводимо валютний комітет і прив'язуємо курс гривні до СДР, або вводимо вільний обіг євро. Це означатиме повну лібералізацію обігу грошових ресурсів. Але тоді треба ввести візовий режим для Білорусі та Росії. Щоб вони не користувались цим і не вимивали у нас валюту.

Якщо ввести обіг євро в Україні, уся вільноконвертована валюта вийде з тіньового сектору на поверхню. Відбудеться лібералізація ринку.

Гривню все ще можна повернути, потрібне тільки бажання. Курс можна стабілізувати до рівня 7 грн за долар - усього лише за місяць. Якщо далі нічого не робити, один долар коштуватиме 20 грн. Почекаємо ще два-три тижні - і не допоможуть навіть гроші МВФ. Далі нас очікує повний крах країни. Фактично, можемо скотитися до ситуації, у якій опинилася Білорусь. В неї взагалі немає приватного сектору, і всі працюють на одному великому підприємстві імені Лукашенка. Малий і середній бізнес зникне як такий.

Proudly Powered by Blogger.